Posteaza primul job GRATUIT!

TEAMWORK

Avatar

Henry David Thoreau, critic al taxelor si al progresului, afirma „Sa formezi o echipa este doar inceputul, sa ramai impreuna este progresul, sa lucrezi impreuna este succesul„.

INTRODUCERE IN TEAMWORK

Conceptul de munca in echipa este din ce in ce mai cautat in marile companii dornice sa angajeze. Inca din scoala primara, copiii sunt indrumati catre proiecte, teme si activitati ce presupun formarea unei echipe. Lucru benefic, pentru ca mai tarziu se pot integra mai usor intr-un grup, atat pe plan profesional, cat si social.

Chiar daca fiecare individ al unei echipe este bine pregatit, daca nu se lucreaza ca un tot unitar, succesul nu va fi unul pe masura asteptarilor. Aptitudinile si performantele membrilor grupului trebuie sa se impleteasca intr-un mod armonios, pentru ca, succesul sa se dubleze atat pentru indivizi, cat si pentru compania in care se lucreaza.

SFATURI PENTRU TEAMWORK

 1. Comunicare eficienta. 

  Comunicarea eficienta intre membrii unei echipe presupune relaxare si cunoastere. Poate chiar un limbaj sintetizat si structurat cunoscut de toti participantii.

 2. Obiective comune.

  Intr-o echipa, indivizii au opinii diferite. Important este ca ei sa poata filtra, din parerile subiective, obiectivele comune, pentru a incheia cu succes maxim fiecare provocare intampinata.

 3. Alegerea unui lider. 

  Chiar daca membrii echipei sunt pozitionati la acelasi nivel, pentru o mai buna comuniune, armonie si structurare a sarcinilor, trebuie denumit, de comun acord, un lider competent. El cunoaste interesele colective si le pozitioneaza pe primul plan, este nucleul echipei, o influenteaza pe drumul cel bun si o tine in echilibru indiferent de situatie.

 4. Cooperare, NU competitie. 

  Membrii unei echipe eficiente invata sa coopereze in orice situatie, chiar si atunci cand doi sau mai multi indivizi au opinii diferite. Fiecare membru aspira la acelasi rezultat, de aceea gasirea unui punct comun intre fiecare idee este cruciala. Competitia NU isi are locul daca vrei ca treaba sa mearga „ca unsa”. Conflictele trebuie rezolvate prin cooperare. Orice problema critica poate fi depasita cu maturitate si comunicare fara sa lase urme.

 5. Definirea rolurilor.

  Pentru o mai buna organizare si structurare a proiectelor echipa stabileste de comun acord, prin cooperare, atributiile fiecarui individ. Cu cat angajatii isi cunosc mai bine rolul si identitatea, cu atat va exista mai putina competitie in cadrul unei echipe.

 6. Recunoasterea succesului. 

  In general, ideile stralucite nu vin din partea unei singure persoane, ci reprezinta un mix intre propunerile tuturor membrilor. Recunoasterea meritelor este unul dintre cele mai importante aspecte in construirea unei echipe de succes.

 7. Exercitii de team-building. 

  Pentru o mai buna comunicare si cunoastere intre membrii, se recomanda exercitiile de tip team-building. Astfel echipa are ocazia sa se cunoasca nu doar in cadrul profesional, cat si in cel social ori personal. Pe langa colegi de munca, membrii echipei necesita o relatie de prietenie pentru un parcurs armonios al desfasurarii proiectelor.

Spune ce crezi